Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΛΟΓΟΥ
images

Ξινόμαυρο, το δυνατό χαρτί της Βόρειας Ελλάδας!

Το Ξινόμαυρο, η ευγενέστερη και σημαντικότερη ποικιλία του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα είναι μια ερυθρή πολυδυναμική ποικιλία που μπορεί να παράγει πολλούς διαφορετικούς τύπους κρασιών υψηλής ποιότητας. Μπορεί να δώσει εξαιρετικά ερυθρά ξηρά κρασιά, ροζέ κρασιά, ευχάριστα αφρώδη κρασιά λευκά ή ροζέ, αλλά και λευκά κρασιά που καλούνται Blanc de Noirs.

Από Ξινόμαυρο παράγονται τα κρασιά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ Νάουσα και ΠΟΠ Αμύνταιο.

Στην Ημαθία στους πρόποδες του Βερμίου, γύρω από την πόλη της Νάουσας παράγονται από Ξινόμαυρο τα μακροβιότερα ξηρά ελληνικά κρασιά. Μερικοί παραγωγοί δημιουργούν πιο παραδοσιακά κρασιά, ενώ κάποιοι πιο μοντέρνα κρασιά που είναι πιο φιλικά με το ευρύ κοινό αλλά εξίσου εντυπωσιακά. Οι ‘παραδοσιακές’ Νάουσες έχουν ελαφρύ χρώμα, που πηγαίνει προς το καφέ όσο τα κρασιά παλαιώνουν, με έντονα αρώματα ντομάτας, ελιάς, δαμάσκηνου και κόκκινων φρούτων, με πολύ υψηλή οξύτητα και τανίνες που είναι επιθετικές ακόμα και στα παλαιωμένα κρασιά καθιστώντας τα μερικές φορές ‘δύσκολα κρασιά’ για αρκετούς καταναλωτές. Οι μοντέρνες Νάουσες έχουν πιο βαθύ χρώμα, έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων που υπερισχύουν των φυτικών, πιο μαλακές τανίνες και υψηλή οξύτητα. Με όποιο τρόπο και να οινοποιηθούν τα κρασιά χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν πριν καταναλωθούν.

Στην Φλώρινα, στην ΠΟΠ Αμύνταιο, γύρω από την Λίμνη Βεγορίτιδα το Ξινόμαυρο δίνει ξηρά κόκκινα κρασιά που εμφανίζουν μέτριας έντασης χρώμα, υψηλή οξύτητα, υψηλό επίπεδο τανινών, αρώματα κόκκινων φρούτων, ντομάτας, ελιάς και νότες λουλουδιών. Σε αυτή την περιοχή είναι πολύ σημαντική και η παραγωγή ροζέ κρασιών και αφρωδών οίνων με χαρακτηριστικά αρώματα κόκκινων φρούτων και ιδίως φράουλας
.
Το Ξινόμαυρο είναι επίσης βασική ποικιλία σε δύο ακόμα ΠΟΠ, την ΠΟΠ Γουμένισσα και την ΠΟΠ Ραψάνη, ενώ συχνά αναμιγνύεται με διεθνείς ποικιλίες όπως το Syrah, το Merlot και το Cabernet Sauvignon με σκοπό την παραγωγή κρασιών σε πιο μοντέρνο στυλ με λιγότερο επιθετικές τανίνές που είναι πιο προσιτές στους καταναλωτές.


Τα αγαπημένα μου κρασιά από Ξινόμαυρο :

Νάουσα Καρυδά (12.30 €) - Η παραδοσιακή Νάουσα
Γη και Ουρανός, Αμπελώνες Θυμιόπουλου (15,00 €) – η μοντέρνα Νάουσα
Ξινόμαυρο Reserve Παλαιά Κλήματα, Κτήμα Άλφα (14,80 €) )– από το Αμύνταιο
Φιλυριά, Μπουτάρη (18,90 €) – η Γουμένισσα
Ευχές Ερατεινές, Πιερία Ερατεινή (12,90€) – το χαρμάνι
Ακακίες, αφρώδες, Κτήμα Κυρ Γιάννη (11,00 € )- το ροζέ αφρώδες
 

Ads
Loading the player ...