Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΛΟΓΟΥ
images

Το "καλύτερο" κρασί για τη σαλάτα σου

Μπορεί η δίαιτα στο μυαλό μας να είναι συνδεδεμένη με στερήσεις, ωστόσο υπάρχουν τρόποι ώστε ένα ελαφρύ γεύμα όπως οι σαλάτες να γίνει απόλαυση. Τι καλύτερο από το να βάλουμε δίπλα σε μία σαλάτα ένα ποτηράκι 'ταιριαστό' κρασί;

Το πρώτο πράγμα που λαμβάνουμε υπόψη μας στην επιλογή ενός κρασιού είναι η προσωπική προτίμηση! Πέρα από αυτό θα μπορούσαμε να δώσουμε κάποιες μικρές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να διαλέξουμε το κατάλληλο κρασί ανάμεσα στα αγαπημένα μας.Αυτά που πρέπει να σκεφτούμε στην επιλογή του κρασιού που θα απολαύσουμε με την σαλάτα μας είναι η βασική πρώτη ύλη, ο τρόπος μαγειρέματος και οι σάλτσες που θα είναι πασπαλισμένες. Σαν γενικό κανόνα κρατάμε ότι το ξύδι είναι wine killer, οπότε προτιμάμε το λεμονάκι για να δώσουμε οξύτητα όταν θέλουμε να πιούμε κρασάκι.

Φρέσκιες πράσινες Σαλάτες: Οι σαλατούλες αυτές είναι γεμάτες από φρέσκα, μυρωδάτα, και ελαφριά υλικά. Οπότε ψάχνουμε για ένα φρέσκο, αρωματικό, με ζωηρή οξύτητα και ελαφρύ κρασί όπως τα Μοσχοφίλερα, τα Σαββατιανά ή τα ξηρά Μοσχάτα. Αν η σαλάτα περιέχει και συστατικά όπως ξηρούς καρπούς, τυρί, κρέας ή σολομό θα μπορούσαμε να πάμε σε ένα λίγο πιο γεμάτο κρασί όπως ένα Βιδιανό ή ένα Chardonnay  

Βραστές σαλάτες: Εδώ εξαρτάται από το λαχανικό που βράζουμε: με κολοκυθάκια, φασολάκια ή χόρτα θα πάμε σε ένα κρασί που έχει κάποια ' φυτικά' στοιχεία και ταυτόχρονα φρεσκάδα όπως τα Sauvignon Blanc. Αν βράσουμε παντζάρια μπορούμε να επιλέξουμε και ένα ελαφρύ Pinot Noir.

Ψητά Λαχανικά. Τα ψητά λαχανικά αποκτούν ένταση από το ψήσιμο οπότε αποφεύγουμε τα πολύ ελαφριά κρασιά. Δοκιμάστε ψητές πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες με μία Μαλαγουζιά. Τα μανιτάρια μπορούμε να τα απολαύσουμε και με ένα παλαιωμένο κόκκινο κρασί ή μία ερυθρή Λημνιώνα.

Σαλάτες με όσπρια. Αυτές οι σαλάτες με βάση τις φακές ή τα μαυρομάτικα και διάφορα λαχανικά και μυρωδικά είναι αρκετά πλούσιες και αρωματικές. Εδώ μία Σαντορίνη (κατά προτίμηση 3-4 ετών) θα δέσει πολύ ωραία, η αν θέλετε να αλλάξουμε χρώμα πάμε σε ένα πλούσιο ροζέ.

Και αφήνουμε για το τέλος την Χωριάτικη σαλάτα που είναι μία κατηγορία μόνη της! Τα ροζέ κρασιά εδώ μας πάνε καλά αλλά και πολλά λευκά μετρίου σώματος όπως ένα χαρμάνι SauvignonBlanc-Ασύρτικου. 

 

Θα μπορούσαμε βέβαια να βάλουμε κρασιά δίπλα σε σαλάτες-αλοιφές: ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, καβουροσαλάτα αλλά μάλλον θα πέσει λογοκρισία γιατί αυτές θέλουν μπόλικο ψωμάκι.

 

Προτάσεις:

Κτήμα Αβαντίς ροζέ για τη χωριάτικη

Μοσχοφίλερο Μποσινάκη για τις φρέσκιες σαλατούλες (Βιδιανό Πατεριανάκη αν έχει τυράκι)

Sauvignon Blanc VillaMaria για τις βραστές σαλάτες

Greywacke Pinot Noir για τα παντζάρια

Λημνιώνα Ζαφειράκη για τα μανιτάρια

Μαλαγουζιά Αναστασίας Φράγκου για τις ψητές πιπεριές

Σαντορίνη Αργυρού για τη φακοσαλάτα

 

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS
Οινολόγος, WSET Diploma

mmakrigianni@wspc.gr

 

 

 

Ads
Loading the player ...