Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΛΟΓΟΥ
images

Prosecco. Μια ευχάριστη πρόταση για το καλοκαίρι και όχι μόνο!

Το Prosecco είναι μια λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στην βόρεια Ιταλία στην περιοχή του Veneto από την οποία παράγονται τα ιδιαιτέρως δημοφιλή αφρώδη κρασιά Prosecco. Τα κρασιά αυτά παράγονται με την μέθοδο της ‘δεξαμενής’ κατά την οποία η δεύτερη ζύμωση, από την οποία προέρχονται οι φυσαλίδες, πραγματοποιείτε στην δεξαμενή (και όχι στην φιάλη όπως γίνεται για παράδειγμα στις Σαμπάνιες).
 
Τα Prosecco είναι ελαφριά κρασιά, με αρώματα λεμονιού, πράσινου μήλου, ροδάκινου και νότες λουλουδιών. Έχουν δροσερή οξύτητα, μέτριο προς ελαφρύ αλκοόλ ( που σημαίνει λιγότερες θερμίδες), φρεσκάδα, ευχάριστες φυσαλίδες και πολύ συχνά περιέχουν μικρή ποσότητα σακχάρων. Καλό είναι να καταναλώνονται  νεαρά για να διατηρούν την φρεσκάδα τους.
 
Πίνονται ευχάριστα σαν απεριτίφ μόνα τους ή σε κοκτέιλ, αλλά μπορούν να συνοδεύσουν φρούτα, ελαφριά γλυκά, ελαφριά πιάτα θαλασσινών, όπως μύδια αχνιστά αλλά και λευκών κρεάτων. Αν και τα κρασιά με φυσαλίδες είναι για πολύ κόσμο συνδεδεμένα με γιορτές και επετείους, στην πραγματικότητα πρόκειται για κρασιά που καταναλώνονται ευχάριστα όλες τις εποχές του χρόνου. Και ιδιαίτερα τώρα που ήρθε το καλοκαίρι οι μπουρμπουλήθρες μπορούν να προσδώσουν νότες δροσιάς ακόμα και στην παραλία κάτω από τον ήλιο. Και για να μην ξεχνάμε ότι διανύουμε δύσκολες εποχές, οι τιμές τους είναι σχετικά χαμηλές και προσιτές προς όλους (ιδιαίτερα αν τα συγκρίνουμε με άλλα αφρώδη κρασιά όπως οι Σαμπάνιες)
 
Σας προτείνουμε:
 
• Prosecco, Matiu Antica Quersia (με μόλις 11γρ/λτ σάκχαρα και 11,5 % αλκοόλ)
• Prosecco Extra Dry Gioia ( με 17γρ/λτ σάκχαρα και 11,0 % αλκοόλ).
 
 Σερβίροντας τα αφρώδη κρασιά:

 Τα ιδανικά ποτήρια για να απολαύσουμε ένα Prosecco (και γενικότερα τα περισσότερα αφρώδη κρασιά)  έχουν το σχήμα τουλίπας (Flute) για να συγκρατούν τις φυσαλίδες. Τα ανοιχτά ποτήρια που μοιάζουν με μπολ παγωτού είναι ακατάλληλα για το σερβίρισμα οποιουδήποτε αξιοπρεπούς κρασιού.
 Το άνοιγμα μιας φιάλης αφρώδους κρασιού θέλει ιδιαίτερη προσοχή και σίγουρα πριν ανοίξουμε την φιάλη δεν πρέπει να την κουνήσουμε έντονα όπως συνηθίζεται σε εορτασμούς και πανηγυρισμούς. Αρχικά αφαιρούμε το περιτύλιγμα γύρω από τον λαιμό της φιάλης και στην συνέχεια το σύρμα που συγκρατεί το φελλό. Κρατάμε με τον αντίχειρα τον φελλό όσο αφαιρούμε το σύρμα για να μην πεταχτεί απότομα ο φελλός. Κρατάμε στην παλάμη μας τον φελλό σφιχτά και στρίβουμε την φιάλη μέχρι να απομακρυνθεί.
 
Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS                                                                                                    
 Οινολόγος, WSET Diploma
 mmakrigianni@wspc.gr
 

Ads
Loading the player ...