Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΛΟΓΟΥ
images

Καιρός για Port

Αφού ο καιρός αποφάσισε να έρθει στα φυσιολογικά επίπεδα και να νιώσουμε λίγη ψύχρα, ήρθε και η ώρα για να πιούμε κανένα Port, των οποίων η κατανάλωση δεν είναι ‘εύκολη’ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα Port ανήκουν στην κατηγορία των ενισχυμένων κρασιών, αυτών δηλαδή που έχει προστεθεί αλκοόλη σε κάποιο στάδιο της παραγωγής. Τα κρασιά αυτά προέρχονται από την περιοχή του Douro στη Βόρεια Πορτογαλία. Tα αμπέλια και τα οινοποιεία (Quintas) βρίσκονται στην κοιλάδα του Douro αλλά τα κρασιά παλαιώνουν στα κελάρια της παραλιακής πόλης Vila Nova da Gaia στις εκβολές του ποταμού. Οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται είναι οι Touriga National, Touriga Franca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca και Tinta Cao για τα κόκκινα και οι Gouveio, Viosinho και Malvasia Fina για τα λιγότερο διαδεδομένα λευκά Port.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θα παλαιώσουν και τον χρόνο που θα εμφιαλωθούν. Πάμε λοιπόν να δούμε τα πιο διαδεδομένα στυλ και τις διαφορές τους.

Τα Ruby Port είναι νεαρά κρασιά με έντονο ρουμπινί χρώμα, και ευχάριστα αρώματα μούρων και κόκκινων φρούτων και γεμάτο στόμα. Τα απλά Tawny Port συνήθως γίνονται με την ανάμιξη ruby και λευκού Port για να αποκτήσουν ένα πιο ανοιχτό χρώμα.

Τα Tawny με ένδειξη ηλικίας ( 10, 20, 30, 40 χρόνια) είναι υψηλής ποιότητας κρασιά που έχουν προκύψει από την ανάμιξη κρασιών από διαφορετικές χρονιές. Έχουν σχεδόν καφέ χρώμα, αρώματα μούρων, ξηρών καρπών, καφέ και καραμέλας. Εμφιαλώνονται λίγο πριν βγουν στο εμπόριο για να μην χάνουν την φρεσκάδα τους, ενώ η ημερομηνία εμφιάλωσης αναγράφεται στην ετικέτα. Οι τιμές τους είναι σχετικά υψηλές και αυξάνονται με τα χρόνια παλαίωσης.

Τα Vintage Port είναι κρασιά που προέρχονται από μία μόνο χρονιά και παράγονται μόνο σε εξαιρετικές χρονιές που δεν ξεπερνούν συνήθως τις 3 με 4 την δεκαετία. Τα κρασιά παραμένουν για 2 χρόνια στα βαρέλια, στην συνέχεια εμφιαλώνονται και παλαιώνουν για πολλά χρόνια αποτελώντας κάποια από τα μακροβιότερα και ακριβότερα κρασιά που παράγονται. Είναι γεμάτα, πολύπλοκα κρασιά, με έντονο φρούτο όταν είναι νεαρά αποκτώντας αρώματα ώριμων φρούτων, ξηρών καρπών και σοκολάτας όσο παλαιώνουν. Χρειάζονται μετάγγιση πριν καταναλωθούν λόγω του ιζήματος που δημιουργείται  από την μακρόχρονη παλαίωση.

Τα Late Bottled Vintage (LBV) είναι κρασιά από μια συγκεκριμένη χρονιά που παλαιώνουν στα βαρέλια για 4 έως 6 χρόνια πριν εμφιαλωθούν.  Τα περισσότερα φιλτράρονται πριν την εμφιάλωση και συνεπώς δεν χρειάζονται μετάγγιση. Είναι κρασιά πολύ καλής ποιότητας, σε προσιτές τιμές που δεν προορίζονται για περαιτέρω παλαίωση μετά την εμφιάλωση.

Τα κόκκινα Port μπορούν να καταναλωθούν σαν απεριτίφ πριν από γεύματα (όπως συνηθίζουν οι Γάλλοι) αλλά και να τελειώσουν ένα γεύμα ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι ψυχρός λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλη. Συνδυάζονται με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα με πολλά είδη γλυκών όπως η
σοκολάτα και τα σιροπιαστά αλλά και με δυνατά τυριά όπως το στίλτον και το ροκφόρ.


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS                                                                                           

Οινολόγος, WSET Diploma
mmakrigianni@wspc.gr
 

Ads
Loading the player ...