Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΛΟΓΟΥ
images

Νότες δροσιάς, με Μοσχοφίλερο!

Το Μοσχοφίλερο, είναι μια ερυθρωπή ποικιλία που συναντάται κυρίως στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Αρκαδία. Αν και οι φλούδα του σταφυλιού είναι ροζ, χρησιμοποιείται για την παραγωγή κυρίως λευκών ξηρών κρασιών. Λόγω του χαρακτήρα του με το ελαφρύ αλκοόλ, την οξύτητα και το έντονο αρωματικό προφίλ, όπως υποδηλώνει άλλωστε και το όνομα του, ‘Μόσχο’-φίλερο, μπορεί να δώσει και εξαιρετικά αφρώδη ενώ συναντάμε και κάποια ροζέ κρασιά.

Τα λευκά και τα αφρώδη κρασιά από Μοσχοφίλερο, μπορούν φέρουν την ένδειξη ΠΟΠ Μαντινεία όταν παράγονται μέσα στα όρια της ζώνης αυτής. Πρόκειται  για μία από τις ψυχρότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδος που εκτείνεται στο κεντρικό-ανατολικό τμήμα της Αρκαδίας, μεταξύ του Πάρνωνα και του Μαίναλου. Αξιόλογα κρασιά από Μοσχοφίλερο παράγονται επίσης και από αμπελώνες που βρίσκονται εκτός της ζώνης, ενώ συχνά αναμιγνύεται με λευκές ποικιλίες προσδίδοντας στα χαρμάνια τον έντονο αρωματικό του χαρακτήρα, ή με κόκκινες όπως για παράδειγμα το Αγιωργίτικο για την παραγωγή ροζέ κρασιών.
Το Μοσχοφίλερο είναι το ιδανικό κρασί για τους καλοκαιρινούς μήνες και τις διακοπές μας. Με  την υψηλή οξύτητα, το ελαφρύ του σώμα και τα αρώματα που θυμίζουν ροδοπέταλα, λεμονανθούς, εσπεριδοειδή, μέντα αλλά και εξωτικά φρούτα μπορεί να  δροσίσει και να φρεσκάρει οποιοδήποτε ουρανίσκο.

Μπορεί να καταναλωθεί σαν απεριτίφ, ή να συνοδεύσει φρέσκιες σαλάτες, ελαφριά πιάτα θαλασσινών, λαδερά αλλά και φρουτοσαλάτες. Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται φρέσκο, ώστε να διατηρεί την φρεσκάδα του και τον ιδιαίτερο αρωματικό του χαρακτήρα. Οι τιμές των κρασιών αυτών είναι πολύ προσιτές και σπάνια φτάνουν σε υψηλά επίπεδα.

Προτάσεις κρασιών:

Amalia brut, Τσέλεπος, € 13,50 – Το αφρώδες
Μοσχοφίλερο Μποσινάκη € 7,70 – Το κλασσικό
Salto, Wild Yeast Σκούρα, € 10.50  - To ‘άγριο’
Ορεινός Ήλιος, Σεμέλη, € 7,40 – Το χαρμάνι
Μελιαστό, Σπυρόπουλου, € 8,50 – Το ροζέ

 

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS
Οινολόγος, WSET Diploma

mmakrigianni@wspc.gr

Ads
Loading the player ...