ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
images

Η Μεσογειακή Διατροφή βοηθάει στην Υπνική Άπνοια

Η  έρευνα διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης και έδειξε ότι η υιοθέτηση του Μεσογειακού Μοντέλου Διατροφής σε συνδυασμό με  άσκηση μπορεί να βελτιώσει κάποια συμπτώματα της υπνικής άπνοιας. Το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας προκαλεί συχνές διακοπές της αναπνοής κατά της διάρκεια του ύπνου. Η υπνική άπνοια εμφανίζεται στο γενικό πληθυσμό σε ποσοστό 2-4% ενώ το ποσοστό ανέρχεται στο 20-40% σε παχύσαρκα άτομα. Στα άτομα αυτά ως μέρος της θεραπείας συστήνεται και η απώλεια βάρους.
ΟΙ Έλληνες ερευνητές εξέτασαν 40 παχύσαρκους ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια. Οι 20 ασθενείς ακολούθησαν μια κανονική διατροφή ενώ οι άλλοι 20 τη μεσογειακή διατροφή. Παράλληλα, και οι δυο ομάδες αύξησαν τη φυσική τους δραστηριότητα. Η διάρκεια της μελέτης ήταν 6 μήνες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν το Μεσογειακό τρόπο διατροφής παρουσίασαν μειωμένο αριθμό επεισοδίων άπνοιας κατά τη φάση REM του ύπνου (λαμβάνει χρονικά το 25% της διάρκειας του νυχτερινού ύπνου).
Επίσης,  αυτοί οι ασθενείς  μπορούσαν να προσαρμοστούν καλύτερα σε μια πιο περιοριστική δίαιτα, αύξησαν τη φυσική τους δραστηριότητα και είχαν μεγαλύτερη μείωση του σπλαχνικού λίπους.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Xριστόφορος Παπανδρέου,  είπε : “Αυτή είναι μια πρώτη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της μεσογειακής διατροφής σε συνδυασμό με την άσκηση στο σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας μέσω των αλλαγών στο ανθρώπινο σώμα. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι ο αριθμός των επεισοδίων άπνοιας στη φάση REM του ύπνου (και όχι καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου) ήταν λιγότερα σε εκείνους που έτρωγαν μεσογειακά. Παρόλα αυτά η κλινική σπουδαιότητα δεν είναι ξεκάθαρη.  Χρειάζονται κι άλλες μελέτες για να διαπιστώσουμε την επίδραση της διατροφής στο σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας¨.

European Respiratory Journal

Ads
Loading the player ...