Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΛΟΓΟΥ
images

Cognac, ένα ποτό ιδανικό για τα κρύα!

 Το Cognac είναι ένα απόσταγμα που ανήκει στη κατηγορία των Brandy (δηλαδή των αποσταγμάτων κρασιού) παίρνει το όνομα του από την ομώνυμη περιοχή της Γαλλίας, που βρίσκεται βόρεια του Μπορντώ.   Για να μπορεί ένα απόσταγμα να ονομαστεί Cognac πρέπει να παράγεται στην συγκεκριμένη περιοχή και το κρασί, που αποτελεί την βάση για την παραγωγή του, να προέρχεται από συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών. Οποιοδήποτε απόσταγμα δεν παράγεται στην περιοχή αυτή, δεν μπορεί να καλείται ‘Κονιάκ’ αλλά Μπράντυ.

Κατά την παραγωγική διαδικασία αποστάζονται κρασιά που προέρχονται από την περιοχή και το απόσταγμα οδηγείται για μακρόχρονη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια, η διάρκεια της οποίας καθορίζει σημαντικά την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Ανάλογα με το χρόνο της παλαίωσης τους αποστάγματος στα δρύινα τα Cognac χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες: Στα VS, το νεότερο απόσταγμα που συμμετέχει στο χαρμάνι έχει ωριμάσει τουλάχιστον δύο χρόνια, στα VSOP 4 χρόνια και στα XO (ή Napoleon) έξι χρόνια.
Συνήθως τα Cognac έχουν κεχριμπαρένιο χρώμα, αρώματα ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, καπνού, βανίλιας και καραμέλας, μακρά επίγευση και ..λίγο ‘τσουχτερή τιμή’.

Απολαύστε ένα Cognac σκέτο ή με λίγο πάγο, με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαύρη σοκολάτα ενώ οι τολμηροί δοκιμάστε το με φουά γκρα, χαβιάρι και τυριά.  Μπορείτε να φτιάξετε και Κοκτέιλ με Cognac. Κλασικά κοκτέιλ με βάση το Cognac είναι το Brandy Alexander, το Sidecar και τα κοκτέιλ με Σαμπάνια.


Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS
Οινολόγος, WSET Diploma
mmakrigianni@wspc.gr

Ads
Loading the player ...