Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΛΟΓΟΥ
images

Ασύρτικο, η ελληνική χαρισματική λευκή ποικιλία

Μια περιήγηση στις ποικιλίες της αμπέλου δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει με το Ασύρτικο, την πιο χαρισματική λευκή ποικιλία του Ελληνικού αμπελώνα, και μια από τις καλύτερες του διεθνή αμπελώνα.

Η πατρίδα του Ασύρτικου είναι η Σαντορίνη, όπου οι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή εξαιρετικών ξηρών αλλά και γλυκών κρασιών αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θηραικής γης. Το Ασύρτικο δίνει τα κρασιά Π.Ο.Π ( Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ‘Σαντορίνη’  που μπορεί να είναι  ξηρά αλλά και τα γλυκά Vinsanto που παράγονται με λιάσιμο των σταφυλιών.

Οι δυνατότητες της ποικιλίας αυτής είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να καλλιεργείται πλέον σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Βόρειο Ελλάδα όπου πολύ συχνά συναντάται και σε χαρμάνια με ποικιλίες όπως η Μαλαγουζιά και το Sauvignon Blanc.

Το Ασύρτικο εμφανίζει πολύ καλή συνέργεια με τα  δρύινα βαρέλια ενώ έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης ανεξάρτητα από την χρήση βαρελιού ή όχι, λόγω της πολύ υψηλής οξύτητας του που την διατηρεί ακόμα και όταν καλλιεργείται σε πολύ θερμές περιοχές.

Τα ξηρά κρασιά από Ασύρτικο και ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από την Σαντορίνη εμφανίζουν αρώματα εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου ροδάκινου και μεταλλικότητας όσο είναι νεαρά, που εξελίσσονται σε αρώματα ώριμων φρούτων, κηροζίνης, μπαρουτιού, μελιού και ξηρών καρπών όσο παλαιώνουν. Στο στόμα έχουν υψηλή οξύτητα, υψηλό αλκοόλ, γεμάτο σώμα, μακρά επίγευση και  πολυπλοκότητα.

Συνδυάζονται ευχάριστα με πολλά υγιεινά και χαμηλής θερμιδικής αξίας φαγητά  όπως είναι  τα ψητά ψάρια και καλαμάρια, τα όστρακοειδή, το σούσι αλλά και τοπικά εδέσματα της Σαντορίνης όπως η φάβα και οι ντοματοκεφτέδες.

Τα Vinsanto, τα γλυκά κρασιά δηλαδή, εμφανίζουν αρώματα σταφίδας και αποξηραμένων φρούτων, μελιού, ξηρών καρπών, σοκολάτας και καφέ, με υψηλή οξύτητα που ισορροπεί με την γλυκύτητα, μακρά επίγευση και…αρκετές θερμίδες. Συνδυάζονται με αποξηραμένα φρούτα, τάρτες, ξηρούς καρπούς και γλυκά με σοκολάτα.

Οι προτάσεις μας:

Σαντορίνη Χατζηδάκη, Κτήμα Αργυρού βαρέλι, Ασύρτικο Παυλίδη, Κτήμα Γεροβασιλείου, Vinsanto Σιγάλα.

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS      
Οινολόγος, WSET Diploma
mmakrigianni@wspc.gr 

 

 

Ads
Loading the player ...