ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
images

Τα φρούτα και τα λαχανικά προστατεύουν τις γυναίκες από τα εγκεφαλικά

Γυναίκες από τη Σουηδία που ακολουθούσαν μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων ανεξαρτήτως αν προϋπήρχε ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Η Susanne Rautiainen, επικεφαλής της έρευνας αναφέρει ότι «η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες  ίσως μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών μέσω της μείωσης του οξειδωτικού  στρες και της φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά τα οποία διαθέτουν υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικές ουσίες».
Το οξειδωτικό στρες είναι μια ¨ανισορροπία¨ μεταξύ της παραγωγής ελευθέρων ριζών και της ικανότητας του σώματος να τις εξουδετερώσει. Μ΄αυτόν τον τρόπο οδηγούμαστε στη φλεγμονή και τη φθορά των αγγείων.
Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Ε και C, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες,τη φλεγμονή, τη πίεση του αίματος καθώς και την πήξη του αίματος.
Στη μελέτη συμμετείχαν 31.035 υγιείς γυναικες και 5.680 γυναίκες με καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι υγιείς γυναίκες οι οποίες ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενώ, οι γυναίκες με ιστορικό και πλούσια διατροφή σε αντιοξειδωτικά είχαν κατά 46-57% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με τις γυναίκες με ιστορικό και μικρότερη κατανάλωση αντιοξειδωτικών.


Stroke: Journal of the American Heart Association.

Ads
Loading the player ...