Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΛΟΓΟΥ
images

Αγιωργίτικο, η πολυδυναμική ποικιλία

Το Αγιωργίτικο καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά η περιοχή που το ανέδειξε και στην οποία παράγονται τα καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα κρασιά από αυτή την ποικιλία είναι η Νεμέα στον νομό Κορινθίας. Σε αυτή την ζώνη το Αγιωργίτικο δίνει τα κρασιά ‘Π.Ο.Π’ Νεμέα (ΠΟΠ σημαίνει Προοστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και είναι η ένδειξη που αντικαθιστά την ένδειξη ΟΠΑΠ σύμφωνα με την καινούρια νομοθεσία) και μαζί με την Νάουσα όπου παράγονται κρασιά από Ξινόμαυρο αποτελούν τις σημαντικότερες περιοχές με ονομασία προέλευσης για την παραγωγή ερυθρών κρασιών.

Πρόκειται για μια ‘πολυδυναμική’ ποικιλία, από την οποία μπορούν να παραχθούν πολλά διαφορετικά στυλ κρασιών, μοντέρνα κρασιά με έντονο φρουτώδη χαρακτήρα, χαμηλές τανίνες (οι τανίνες είναι αυτές που δίνουν την στυφή αίσθηση στα κόκκινα κρασιά) και ελαφρύ σώμα που πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα, κρασιά με γεμάτο σώμα, πολλές τανίνες, που έχουν παλαιώσει σε δρύινα βαρέλια και έχουν μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, ροζέ κρασιά με τραγανή οξύτητα και έντονο άρωμα αλλά και γλυκά κρασιά. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται και σε χαρμάνι με άλλες ποικιλίες όπως είναι το Cabernet Sauvignon και το Merlot.

Γενικά το Αγιωργίτικο δίνει κρασιά με αρώματα κόκκινων φρούτων όπως κεράσι και φρούτα του δάσους, γλυκών μπαχαρικών, καφέ, σοκολάτας αλλά και ευχάριστες νότες δρυός από την ωρίμανση στα δρύινα βαρέλια.

Το Αγιωργίτικο  λόγω των διαφορετικών στυλ κρασιών που παράγει, έιναι ένα  κρασί που μπορεί   να συνοδεύσει πολλές από τις υγιεινές και διαιτητικές τροφές .

Ένα φρέσκο Αγιωργίτικο με μέτριο σώμα συνδυάζεται ευχάριστα με μακαρόνια με κόκκινες σάλτσες λαχανικών, με λευκά κρέατα ψητά αλλά και κοκκινιστά  και με σολομό ψητό. Ένα κρασί με γεμάτο σώμα ταιριάζει ιδανικά με κόκκινα κρέατα στη σχάρα όπως το μοσχαρίσιο φιλέτο και συκώτι και τα μπιφτέκια ενώ ένα ροζέ κρασί θα μπορούσε να συνοδεύσει μακαρόνια με θαλασσινά, ψητά ψάρια και φρέσκιες σαλάτες.

Οι προτάσεις μας:

Άνεμος Παλυβού (το φρέσκο ελαφρύ)
Νεμέα, Κτήμα Παπαιωάννου (το γέματο)
Μέγας Οίνος Σκούρα (το πλούσιο χαρμάνι με Cabernet Sauvignon)
14-18H Γαία ( το ροζέ)

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS                                                                     
Οινολόγος, WSET Diploma
mmakrigianni@wspc.gr 

Ads
Loading the player ...