Η ΣΤΗΛΗ ΤΟΥ ΟΙΝΟΛΟΓΟΥ
images

Οι εορταστικοί και προσιτοί αφρώδεις οίνοι

Τα αφρώδη κρασιά καταναλώνονται ευχάριστα όλες τις εποχές του χρόνου και αποτελούν άριστους συνδυασμούς για μεγάλη γκάμα φαγητών ωστόσο η κατανάλωση τους κορυφώνεται τις ημέρες των γιορτών.
 
Οι Σαμπάνιες, όπως καλούνται τα αφρώδη κρασιά που παράγονται στην περιοχή της Καμπανίας, λόγω της εξαιρετικής ποιότητας τους αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών κάτω από τις οποίες παράγονται, έχουν υψηλές και πολλές φορές ‘απαγορευτικές’ τιμές ιδιαίτερα στους ‘περίεργους καιρούς’ που διανύουμε. Πάμε λοιπόν να ανακαλύψουμε αφρώδη κρασιά που παράγονται με την μέθοδο της Σαμπάνιας (παραδοσιακή μέθοδος), που δεν μπορούν να ονομάζονται Σαμπάνιες επειδή δεν προέρχονται από την συγκεκριμένη περιοχή, αλλά έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, χαμηλές τιμές και πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας.

Στην Γαλλία παράγονται κρασιά με την μέθοδο της Σαμπάνιας που ονομάζονται Cremant. Τα Cremant από την Αλσατία που γίνονται κυρίως από τις ποικιλίες Pinot Blanc, Riesling και Chardonnay, εμφανίζουν λεπτό αφρισμό, υψηλή οξύτητα,  και ελαφρύ σώμα. Στην κοιλάδα του Λίγηρα παράγονται Cremant κυρίως από Chenin Blanc που έχουν υψηλή οξύτητα και αρώματα μήλου, λουλουδιών ξηρών καρπών και ψωμιού ενώ αξιόλογα και παρόμοια στο στυλ είναι τα αφρώδη από το Saumur.

Στην Ισπανία, στην περιοχή του Penedes, παράγονται αφρώδη κρασιά που ονομάζονται Cava από τις τοπικές λευκές ποικιλίες Macabeu, Xarel-lo και Parellada αλλά και το Chardonnay. Είναι κρασιά με χαμηλή οξύτητα, μέτριο αλκοόλ με γήινα και φρουτώδη αρώματα και είναι ιδανικά να πίνονται σαν απεριτίφ. Συνοδεύουν ευχάριστα καπνιστό σολομό και χαμόν και άλλα ισπανικά εδέσματα.

Σε πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία παράγονται τέτοια κρασιά.

Γενικότερα τα αφρώδη κρασιά μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους σαν απεριτίφ, ή να συνοδεύσουν πιάτα θαλασσινών και ψαριών, όστρακα και ελαφριά πιάτα πουλερικών ή να αποτελέσουν την βάση για κοκτέιλ. Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι μεταξύ 6 – 8 C και τα κατάλληλα ποτήρια είναι αυτά που έχουν σχήμα τουλίπας (Flute).

Προτάσεις κρασιών:
•    Gratien & Meyer Cuvee Flamme Rose 16,00€
•    Cremant d’ Alsace, Emile Beyer 17,00 €
•    Quartz Reef Brut,  25,50 €
•    Brut Cuvee Speciale,Kαρανίκα 16,60 €
•    Amalia, Κτήμα Τσέλεπου, 14,00 €

Μαριάννα Μακρύγιαννη AIWS                                                                     
Οινολόγος, WSET Diploma
mmakrigianni@wspc.gr

Ads
Loading the player ...