FAQ

Πότε ένα παιδί χρειάζεται να λάβει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ;

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική στην παιδική ηλικία. Η επαρκής κατανάλωση μακροθρεπτικών (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες , λιπαρά) και μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) είναι απαραίτητη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, για την εύρυθμη λειτουργία και την ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού και για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα τρόφιμα είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών (εκτός της βιταμίνης D) . Μια διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων , μέτρο και ισορροπία και βασίζεται στις αρχές της μεσογειακής διατροφής είναι ικανή να καλύψει όλες τις ανάγκες του παιδικού οργανισμού χωρίς να χρειάζεται η λήψη κάποιου σκευάσματος.

Διατροφικά συμπληρώματα για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να χρειάζονται ειδικές ομάδες , όπως :

• Παιδιά και έφηβοι με διατροφικές διαταραχές π.χ. νευρογενή ανορεξία ή βουλιμία . Επίσης, παιδιά ή έφηβοι με επιλεκτική  διατροφή που αποκλείουν από τη διατροφή τους ολόκληρες ομάδες τροφίμων και παιδιά που δεν τρώνε φρέσκα τρόφιμα.

• Παιδιά που ακολουθούν στερητικές δίαιτες ή ανορθόδοξες διατροφές.

• Παιδιά με συγκεκριμένες αλλεργίες και δυσανεξίες π.χ. δυσανεξία στη λακτόζη ή που υποφέρουν από νοσήματα που αυξάνουν τον βασικό μεταβολισμό και τις βασικές ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά (π.χ. σύνδρομα γαστρεντερικής δυσαπορρόφησης, που μειώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές και οδηγούν σε κακή θρέψη).

Αν το παιδί σας ανήκει σε μία από τις ομάδες παιδιών που προαναφέρθηκαν, τότε είναι πιθανό να χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ώστε να καλύψει τις ανάγκες του. Διατροφικά συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά την εξέταση και την αξιολόγηση της θρεπτικής κατάστασης του παιδιού από ειδικό επιστήμονα υγείας (παιδίατρο/διαιτολόγο) και τη δική του γνώμη.

 Έχω διαβάσει  πως είναι επικίνδυνη η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ με τη λήψη κάποιων φαρμάκων. Αληθεύει αυτό?

Η κατανάλωση του γκρέιπφρουτ σα φρούτο ή ως χυμός μπορεί να αποβεί επικίνδυνη όταν το άτομο λαμβάνει κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα. Κάποιες ουσίες που βρίσκονται στο γκρέιπφρουτ «αντιδρούν» με συγκεκριμένα ένζυμα που μεταβολίζουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδρούν με τις ουσίες του γκρέιπφρουτ  είναι κάποια αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά , φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης , ανοσοκατασταλτικά όπως η κυκλοσπορίνη, το Viagra κ.α.  Αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή καλό θα ήταν να ρωτήσετε το γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας αν σας επιτρέπεται η κατανάλωση γκρέιπφρουτ

Τα τελευταία χρόνια έχω μεγάλες αυξομειώσεις στο βάρος μου. Κάνω δίαιτα χάνω βάρος και μετά το ξαναπαίρνω και πάλι από την αρχή. Πολύ φοβάμαι ότι έχω χαλάσει το μεταβολισμό μου. Υπάρχει ελπίδα;

Αγαπητή φίλη, όλο αυτό το «πάνω - κάτω» με το βάρος  ονομάζεται φαινόμενο γιο-γιο. Σύμφωνα με πολλές έγκριτες μελέτες, το γιο-γιο δεν μπορεί να καταστρέψει το μεταβολισμό σου. Όμως, όλες αυτές οι διακυμάνσεις ίσως έχουν αλλάξει τη σύσταση του σώματος σου με τέτοιο τρόπο που να είναι πιο δύσκολο για εσένα να χάσεις βάρος όπως τις προηγούμενες φορές. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε φορά που χάνεις βάρος , χάνεις και λίπος αλλά και μυϊκή μάζα, αλλά όταν ξανακερδίζεις το χαμένο βάρος παίρνεις μόνο λίπος. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα γιατί για να χάσεις λίπος χρειάζεται να μειώσεις περισσότερο τις θερμίδες που λαμβάνεις.
Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις την πολύτιμη μυϊκή σου μάζα είναι να γυμνάζεσαι 2-3 φορές/εβδομάδα. Επιπλέον, εξασφάλισε ότι λαμβάνεις αρκετή άπαχη πρωτεΐνη.  Καλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα θαλασσινά, τα άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ασπράδι των αυγών, τα φασόλια. 

  • Πότε ένα παιδί χρειάζεται να λάβει κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ;


    Διαβάστε Περισσότερα
  •  Έχω διαβάσει  πως είναι επικίνδυνη η κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ με τη λήψη κάποιων φαρμάκων. Αληθεύει αυτό?


    Διαβάστε Περισσότερα
  • Τα τελευταία χρόνια έχω μεγάλες αυξομειώσεις στο βάρος μου. Κάνω δίαιτα χάνω βάρος και μετά το ξαναπαίρνω και πάλι από την αρχή. Πολύ φοβάμαι ότι έχω χαλάσει το μεταβολισμό μου. Υπάρχει ελπίδα;


    Διαβάστε Περισσότερα
Ads